Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mi lesz veled, balatoni nyár?
  2023-07-10 22:30:11, hétfő
 
 







MI LESZ VELED, BALATONI NYÁR?


Félmillió alatt nem jön ki egy kerek balatoni családi vakáció. Az alsó középosztály számára a balatoni nyaralás költségei már túl vannak a lélektani határon.

2023. július - Maráczi Tamás

Az elmúlt hetekben a témához jól értők több elemzést, véleményt írtak, amelyben megadták a belföldi turizmus idei prognózisát, a 2023-as balatoni nyári szezon előzetes értékelését. Ezek a megállapítások az elérhető, előzetes számokat elemezve egy szélesebb skálán mozognak, de abban hasonlóak, hogy a tavalyi turisztikai eredményekhez képest visszaesést jósolnak.

Június utolsó harmadában kilenc napot autóztam családommal a Balaton-felvidéken. Így megy ez évek óta - a többséghez tartozom: e táj szerelmese vagyok, visszahúz a delej. A Keszthely-Badacsony-Sümeg Bermuda-háromszögében veszünk el, néha tervezett, máskor spontán utakon, végigautózva nyaralóhelyek, strandok, turisztikai látványosságok mellett, felkapott és elzárt falvakon át, főútvonalakon és majdnem járhatatlan hegyi csapásokon egyaránt.

Mindezt az előszezonban, mert

a Balaton hangját nem a Soundon, hanem a csendes partokon, lankákon lehet jól kivenni,

a helyi emberek és életek még láthatóak ilyenkor a nyaralási láz berobbanása előtt, és persze a nagyfröccs is jobban csúszik, ha nem kell érte izzadtan sorban állni.

Ahogy az elmúlt években, úgy most is láttam a balatoni előszezont. Illetve most inkább annak elmaradását - és épp emiatt ragadok most klaviatúrát.

Júniusban elmaradt a balatoni előszezon.

Lehet, hogy mindig éppen ott szünetelt, ahol jártunk, de sok jel mutatott arra, hogy sajnos nem. Másfél hét alatt öt strandon fordultunk meg, két tucat települést néztünk meg, elhaladtunk számtalan vendéglátóipari egység mellett (az ,,elhaladtunk" a pontos kifejezés, tehát ritkán voltunk ,,bent", az étlapok árait azonban a honlapjaikról ismerem), beszéltem egy tucat üzemeltetővel, mert kíváncsi voltam.

Kivétel nélkül azt erősítették meg, amit a saját szememmel láttam: június végén kevés fogyasztó vendég volt a magyar tengernél.

Mivel mindig előszezonban és mindig ebben a régióban nyaralunk, tudom: van előszezon, szokott lenni kereslet és kínálat. Éppen ezért volt furcsa élmény a múlt heti.

És ez az élmény valószínűleg egy látlelet arról, milyen tűréshatárai vannak a középosztálynak, pontosabban annak alsó szegmensének.

Mivel az egészségügyben dolgozó feleségem és én mint újságíró két kisgyerekkel nagyjából leképezzük ennek a rétegnek az adottságait, lehetőségeit, a mi nyaralásunk benyomásai megegyezhetnek sok ezer más magyar (átlag)család tapasztalatával.

Akkor néhány tényszerű adat: négy személyre egy badacsonyi apartmanszállás egy éjszakára 40 ezer forintnál kezdődik, attól függően, ki mekkora kompromisszumot köt saját komfortérzetével - egyhetes nyaralás esetén ez egy 300 ezer forintos tétel, alsó hangon. A strandbelépők korrektek, a családi jegy 2200 és 3200 forint között mozog, ráadásul a mosdók-öltözők majdnem mindenhol felújított állapotúak, tiszták.

A strandbüfék szolgáltatásai már problémásabbak: a mirelit sült hús-sült burgonya kombó 2500,

a sajtos-tejfölös lángos és a hamburger 1800,

a gyros 2000, a palacsinta 500 forint fölött - éppen mint három évvel ezelőtt egy étteremben, de itt és most gyenge gyorsbüfé minőségben. És ha már étterem: akkor ott jelenleg egy két felnőtt-két gyerek családi vacsora 20-25 ezer forinttal számolható. Erre jönnek a múzeum, a kiállítás vagy bármilyen más program belépőjegyei, és az egyéb kiadások.

A KSH adatai szerint 2023 márciusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 577 900, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 398 000 forint volt. Egy egyhetes balatoni nyaralás egy négyfős család számára minden extra nélkül, a fentebb felsorolt igényekkel, benzin- és a reggelik ABC-ből való beszerzési költségeivel együtt

körülbelül 600 ezer forintból hozható ki.

Az alsó középosztály számára ez csak előretervezéssel gazdálkodható ki, de az inflációs helyzet miatt az elmúlt egy évben ezen réteg számára szűkössé vált a gazdálkodás, a takarékosság mozgástere. Június végén a korábbi évekhez képest látványos volt ennek a rétegnek a hiánya. Egy részük már nem megy le a Balatonra ennyi pénzért; aki lemegy, az pedig fogja a büdzsét - talán ennek köszönhető, hogy megnőtt a régi időkből ismert hűtőtáskák aránya a strandolók törülközőin.

Az infláció kettős prés: a növekvő beszerzési árak miatt a vendéglátósok, szállásadók árat növelnek - ez érthető, ebből élnek; van viszont egy lélektani határ, amely fölött a kereslet leáll, a vásárlók már nem fogyasztanak, a szállóvendégek már nem jönnek. A balatoni kínálat elérte azt az árszintet. Az előszezonban üresek voltak az éttermek, lötyögtek a hotelek, míg tele a szupermarketek, a kisebb és olcsóbb szálláshelyek pedig elkeltek - turisztikai szakemberek szerint a főszezon ezen a rossz trenden sokat javíthat majd. Drukkolok a Balatonnak, drukkolok a szektornak, a vendéglátósoknak és a turisztikai vállalkozásoknak, és drukkolnék a leszakadó több millió magyar fogyasztónak is.

A tehetős rétegeknek a nyaralási költségek idei 15-20 százalékos emelkedése elviselhető,

ők a Balaton-élmény újbóli megélése érdekében ezt megfizetik - ezért az éttermek előtt parkoló sportkocsik száma, a jachtkikötők forgalma tavalyhoz képest nem változott; ugyanakkor a covid-nyarak, majd a tavalyi ,,háborús" nyár után most itt az inflációs szezon, és ez a sorozat egy másik réteg számára már tarthatatlanná teszi a szép tradíció, a balatoni nyaralás hagyományának folytatását.

Link







Flesch Tamás: NAGY A GOND A BALATONON, AKINEK VAN PÉNZE, KÜLFÖLDÖN NYARAL
Infostart 2023. július


Csökkent a 2023-as nyári szezonra a belföldi turisták száma, a külföldi látogatók pedig nagyrészt csak Budapestre kíváncsiak.


Harminc, de akár negyven százalékkal is kevesebb vendég fordul meg a szövetség adatai szerint a Balatonon a mostani szezonban, és ők is inkább hétvégén, hétköznap még kevesebben választják a magyar tengert - mondta Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke az Indexnek. A turisztikai szakember értékelése szerint jelenleg az a helyzet, hogy

akinek nincs pénze, az egyáltalán nem nyaral a Balatonnál, akinek meg van, az külföld felé veszi az irányt.

Sok magyar választja úti céljául Görögországot, Törökországot, Horvátországot és Spanyolországot. "Ez érthető, hiszen ezeknek az országoknak a tengerpartjainál nagyobb a valószínűsége a nyaraláshoz szükséges jó időnek, mint nálunk" - tette hozzá Flesch Tamás.

A szállodai és vendéglátóipari szakember arról is beszélt, hogy országosan zuhan a belföldi vendégek száma a Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint. A 2023. január és május közötti időszakban az előző év azonos szakaszához képest a turisztikai szálláshelyeken 2 százalékkal több, összesen 12 millió vendégéjszakát regisztráltak, a belföldi vendégek 7,3 százalékkal kevesebb, a külföldiek 13 százalékkal több (5,9, illetve 6,1 millió) vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken.

Flesch Tamás szerint a belföldi turizmus gyenge adatainak többek közt az az oka, hogy a Covid-hatás és az infláció mellett megváltoztak és egyre inkább az utolsó pillanatra csúsztak át Magyarországon a szálláshelyfoglalás szokásai. A szállodaipari szövetség vezetője szerint
Hirdetés

a magyar vidéknek az a baja, hogy nagyon kitett a belföldi turizmusnak, Budapestnek meg az, hogy a külföldinek.

A szakember szerint az sem segíti a magyar turisztikai szektort, hogy nálunk a nyári szezon mostanában öt hétre korlátozódik, július 10-én indul és augusztus 20-ig tart. A népszerű desztinációk pedig idén is változatlanok: Bükk, Sárvár, Hajdúszoboszló, Hévíz, Balaton, Mátra, Gyula, Tisza-tó.

A lap idézi Suppan Gergelynek, a Magyar Bankholding vezető elemzőjének a véleményét is, amely szerint a hazai turizmuson segíthet még az, hogy a belföldi vendégforgalmat az ünnepekhez kapcsolódó hosszú hétvégék élénkíteni fogják várhatóan, így a következő hónapokban ismét növekedést mutathatnak majd a hazai szálláshely szolgáltatásokkal kapcsolatos adatok.

Link


KSH Gyorstájékoztató

Link


Ez egy jó szezon lesz - Flesch Tamás, InfoRádió, Aréna

Link













 
 
0 komment , kategória:  Életmód   
Címkék: komfortérzetével, tengerpartjainál, előretervezéssel, gyorstájékoztató, vállalkozásoknak, vendéglátósoknak, tapasztalatával, apartmanszállás, kompromisszumot, spanyolországot, középosztálynak, vendéglátóipari, szálláshelyeken, vendégforgalmat, magyarországon, tarthatatlanná, egészségügyben, szupermarketek, szállóvendégek, vendégéjszakát, megállapítások, szolgáltatásai, hajdúszoboszló, horvátországot, problémásabbak, megegyezhetnek, látványosságok, szövetségének, eredményekhez, hagyományának, főútvonalakon, valószínűsége, háromszögében, strandbelépők, regisztráltak, alkalmazásban, kerek balatoni, alsó középosztály, balatoni nyaralás, lélektani határon, elmúlt hetekben, belföldi turizmus, 2023-as balatoni, szélesebb skálán, tavalyi turisztikai, többséghez tartozom, csendes partokon, helyi emberek, elmúlt években, balatoni előszezont, balatoni előszezon, pontos kifejezés, LESZ VELED, BALATONI NYÁR, Maráczi Tamás, Keszthely-Badacsony-Sümeg Bermuda-háromszögében, Flesch Tamás, NAGY GOND BALATONON, AKINEK VAN PÉNZE, KÜLFÖLDÖN NYARAL, Magyar Szállodák, Éttermek Szövetségének, Központi Statisztikai Hivatal, Suppan Gergelynek, Magyar Bankholding,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  A kételkedés kezelése  Leonardo da Vinci gondolata  Kaffka_Margit  Nagyon különös  George Gordon Lord Byron: Inez...  Reggel van  Alázat  Őrizkednünk kell...  Alázat  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Csak a fogyatkozás látható  Szabolcska Mihály – Ákác...  Szép estét  A jó emberek mindig szépek mar...  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Akarat  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Éretlen vers  Png telefon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívem  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Az engedelmesség miért nem vál...  Egy hatékony szolga  Png cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Akarat  Radikális szeretet  Alázat  Egy maradéktalanul uralt világ  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Szép estét  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Miért nem menti meg Jézus a jó...  A másik dolog,  Minden harmadik...  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Png nő  Mi lenne ha  Neked tudnod kell  Adakozás  A sors  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Elköszönt  Ágai Ágnes – Csendélet  Hiányzik  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Csak a fogyatkozás látható  Szabolcska Mihály – Ákác...  Reménység és erő Krisztustól e...  Kellemes délutánt kívánok  Julian Brass gondolata  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Png virág  Nevem  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Nem méltó hozzád  Akarat 
Bejegyzés Címkék
kerek balatoni, alsó középosztály, balatoni nyaralás, lélektani határon, elmúlt hetekben, belföldi turizmus, 2023-as balatoni, szélesebb skálán, tavalyi turisztikai, többséghez tartozom, csendes partokon, helyi emberek, elmúlt években, balatoni előszezont, balatoni előszezon, pontos kifejezés, étlapok árait, honlapjaikról ismerem, tucat üzemeltetővel, saját szememmel, magyar tengernél, régióban nyaralunk, múlt heti, élmény valószínűleg, látlelet arról, egészségügyben dolgozó, badacsonyi apartmanszállás, strandbelépők korrektek, családi jegy, mosdók-öltözők majdnem, strandbüfék szolgáltatásai, mirelit sült, sajtos-tejfölös lángos, hamburger 1800, gyros 2000, kiállítás vagy, egyéb kiadások, teljes munkaidőben, egyhetes balatoni, négyfős család, fentebb felsorolt, reggelik ABC-ből, inflációs helyzet, évben ezen, takarékosság mozgástere, korábbi évekhez, pedig fogja, büdzsét &#8211, régi időkből, strandolók törülközőin, infláció kettős, növekvő beszerzési, lélektani határ, kereslet leáll, balatoni kínálat, előszezonban üresek, főszezon ezen, rossz trenden, turisztikai vállalkozásoknak, leszakadó több, tehetős rétegeknek, nyaralási költségek, éttermek előtt, jachtkikötők forgalma, tavalyi &#8222, inflációs szezon, másik réteg, szép tradíció, 2023-as nyári, belföldi turisták, külföldi látogatók, szövetség adatai, mostani szezonban, magyar tengert, turisztikai szakember, külföld felé, tengerpartjainál nagyobb, nyaraláshoz szükséges, belföldi vendégek, turisztikai szálláshelyeken, infláció mellett, utolsó pillanatra, szállodaipari szövetség, magyar vidéknek, belföldi turizmusnak, szakember szerint, magyar turisztikai, nyári szezon, népszerű desztinációk, hazai turizmuson, belföldi vendégforgalmat, ünnepekhez kapcsolódó, következő hónapokban, hazai szálláshely, komfortérzetével, tengerpartjainál, előretervezéssel, gyorstájékoztató, vállalkozásoknak, vendéglátósoknak, tapasztalatával, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 84 db bejegyzés
Összes: 4845 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3139
  • e Hét: 22958
  • e Hónap: 62779
  • e Év: 240654
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.